google.com, pub-6825083817446353, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-6825083817446353, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

DÜNYADA İLK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ KİM TARAFINDAN NE ZAMAN GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Güncelleme tarihi: 24 Eyl 2023



İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİM TESİSİNDEN BİR GÖRSEL.(TAHMİNEN 1908)

DÜNYADA İLK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ KİM TARAFINDAN NE ZAMAN GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Dünyada ilk elektrikli otomobilin seri üretimi ve ticari olarak satışa sunulması, 19. yüzyılın sonlarına doğru ve 20. yüzyılın başlarında gerçekleşti. İşte bu dönemdeki ilk elektrikli otomobil üreticilerinden biri olan ve tarihi öneme sahip bir fabrika hakkında bilgi:


İLK ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDEN BİRİSİ (~~1910)

Fritchle Automobile Company:

  • Fritchle Automobile Company, ABD'nin Denver, Colorado şehrinde 1907 yılında kuruldu.

  • Bu şirket, Louis A. Fritchle tarafından kuruldu ve elektrikli otomobil üretimine odaklandı.

  • 1908 yılında Fritchle, dünyanın ilk seri üretilen elektrikli otomobili olan Fritchle Model A'yi tanıttı. Bu otomobil, bataryalar tarafından beslenen bir elektrik motoru kullanıyordu.

  • Fritchle Model A, o dönemde oldukça gelişmiş bir elektrikli otomobil olarak kabul ediliyordu ve düşük bakım maliyetleri ve sessiz sürüşü ile dikkat çekti.

  • Fabrika, 1917 yılına kadar elektrikli otomobiller üretmeye devam etti, ancak içten yanmalı motorlara sahip araçlar elektrikli otomobilleri piyasada geride bıraktı ve Fritchle Automobile Company kapandı.

Fritchle Automobile Company, elektrikli otomobil üretimine katkıda bulunan ilk şirketlerden biridir ve elektrikli araç teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Ancak, içten yanmalı motorların daha uzun menzil ve daha hızlı sürüş sağlaması nedeniyle, bu dönemde elektrikli otomobillerin popülerliği sınırlı kaldı. Elektrikli otomobillerin yeniden yükselişi ise daha sonraki yıllarda, özellikle 21. yüzyılın başlarında yaşandı.



Oliver Parker Fritchle (15 Eylül 1874 - Ağustos 1951), yirminci yüzyılın başlarında Amerikalı bir kimyager , akümülatör mucidi ve elektrikli araç ve rüzgar enerjisi üretimi işlerinde girişimci ve mucitti. İlk pil patenti 1903'te verildi ve 1904 te Denver, Colorado'da Fritchle Otomobil ve Pil Şirketi olacak şirketi kurdu .Rejenartif frenleme ve hibrit aktarma organları gibi önemli otomotiv teknolojilerinin ilk uygulayıcısı ve geliştiricisiydi.Yirminci yüzyılın sonlarına kadar büyük otomobil şirketlerinin üretim araçlarında yeniden ortaya çıkmadı.

Fritchle , firmasının ürettiği ilk elektrikli otomobil modellerinden birinde 1908 Lincoln'den New York'a yaptığı dayanıklılık koşusu ile üne kavuştur.Stok Victoria Phateon ile 1.800 mil (2.900 km) yol kat etti ve aşırı hava, arazi ve yol koşullarında şarjlar arasında 108 mil ( 174 km) kadar mesafe kat etti ; o günün elektrikli araçlarıyla olağanüstü bir başarıydı. 100 Mil Fritchle Electric'i tanıtmak için daha sonra yayınlanan gezi günlüğü ve fotoğraflar, yirminci yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yol ve elektrik enerjisi altyapısının durumu hakkında benzersiz bir fikir verdi .

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page