google.com, pub-6825083817446353, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-6825083817446353, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

DOS BATCH PROGRAMLAMA ÖRNEK


Batch program esasta bir metin dosyasıdır. Ancak dosya içerisinde MS-DOS ve batch komutları bulunur. Batch dosyalarının kullanım amacı temel olarak rutin uygulanacak komut setleri var ise bunları daha pratik ve bir sistem dahilinde çalıştırılmasını sağlamaktır.

Örneğin: Her gün aynı dosyaları başka bir dizine/klasöre kopyalama yapıyorsak yada harici diske yedek alıyorsak. Oluşturacağımız batch komut dosyası ile bu rutin işlemlerin tek tıklama ile yapılır olması mümkündür. Yani MS-DOS ve batch komutları kullanılarak makro oluşturulmuş olur. Üstelik Windows'dan bağımsız olarak arka planda kopyalama işlemi yapılırken siz Windows üzerinde diğer işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Örnek aşağıdaki satırları notpad ile oluşturacağınız metin dosyasına yazdıktan sonra metin dosyasının uzantısını .bat olarak kaydederseniz tek tık ile kopyalama işlemi gerçekleşir. (Örnek: kopyala.bat)




 

REM BATCH BAŞLANGIÇ

ECHO LENOVOYA KOPYALANACAK

COPY C:\Users\teknosonar\Documents\ *.xls \\LENOVO-PC\teknosonar\Yedek\*.*

PAUSE

REM BATCH BİTİŞ


 

Ya da;


 

REM BATCH BAŞLANGIÇ

ECHO LENOVOYA KOPYALANACAK

COPY C:\Users\teknosonar\Documents\ *.xls D:\Yedek\*.* /y

PAUSE

REM BATCH BİTİŞ


 


Açıklaması::

nereden C:\Users\teknosonar\Documents\

nereye \\LENOVO-PC\teknosonar\Yedek\

Kırmızı ile yazılı bölgeler dosyaların bulunduğu "nereden" kopyalanacak ve "nereye" kopyalanacak dizin yol tanımlarıdır.

*.xls : adı ne olursa olsun uzantısı xls olan dosyalar anlamında.
*.* : kopyalanan dosyalar diğer klasördeki adları ile aynı olarak yapıştırılsın.
\\ : ağ üzerinde bir bilgisayarı tanımlamak için kullanılır. Ancak bu bilgisayarın ağ üzerinde bulunabilir olması ve paylaşılmış olması gerekir.
pause: batch komutudur. Siz bir tuşa basana kadar ekran sabit kalır. O arada yapılan işlemi görürsünüz.
ECHO : bu komut ile ekrana mesaj yazdırılır.
/y : parametresi kopyalanan dosyaların hedef klasörde aynı adda olanları var ise sormadan üzerine yazması içindir. Bu parametre yazılır ise hedef klasörde aynı isimli dosya var ise kopyalanan dosya üzerine kaydedilir. Hedefteki Dosyanız yeni dosya ile değiştirilmiş olur.(ÖNEMLİ)

Dosya erişim yollarını bilmiyorsanız. Windows Dosya gezgini üzerinde dosya yolunu gösteren bar üzerinde sağ tuş yaparak adresi kopyala seçilerek , adres kopyalanıp nereden ve nereye bölgesine yapıştırılabilr. Aşağıda gösterilmiştir.




Dosyayı oluşturduktan sonra ilk denemenizde hedef klasörde aynı adlı dosyalarınız var ise yedek onların yedeğini alarak yapmanızı tavsiye ederim. Dosyalarınıza tam hakim olduğunuzu anladığınızda rutin işlem olarak batch program dosyasını işletiniz.
RocketDock kısayol aracına kısayol olarak atama yaparsanız batch dosyasının yerini aramadan RocketDock üzerinden tek tuş işlem atamış olursunuz.





430 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page